2009. november 3., kedd

Görögország utazás...

Görögország a turistalátványosság egyik fénypontja. Görögország leglátogatottabb turistavárosai és szigetei Marmari, Kréta, Korfu, Rodosz, Kalithea, Gouvia, Dassia, Didar, Zakintos, Sparta, Athén, Sarti, Chalkidiki és Paralia. Láthatjuk tehát, hogy Görögország látnivalóban éslátványosságban nem szenved semmi hiányt. Európában Horvátország mellett az egyik legszebb szigetvilággal és tengerparttal rendelkező turistaparadicsom Görögország.

Görögország nemcsak a fennmaradt kultúrájáról és ókori városairól híres, mint például Athén és Kréta szigete, hanem ezek mellett remek turizmussal is rendelkezik ez az ország. Görögország 2500 éve még a nyugati világ központja és az európai civilizáció anyja volt egyben. Görögországot a különleges szigetek és az ország fura régiói miatt az egzotikusság jellemzi első sorban. Görögország tengerpartja csaknem 15000 hosszú és ezáltal Európa egyik legnagyobb vízi országaként is emlegetik.

Görögország elsődleges turistavonzó ereje a meseszép szigetvilágában és a kék tengervizeinek köszönheti. Görögország legjelentősebb szigetei Mikonosz, Rhodosz és Kréta és Korfu. Görögország ezen nagy szigeteinek mindegyikének van saját nemzetközi rapülőtere és ezáltal a turizmus is nagyon magas fokon zajlik ezeken a szigeteken. Görögország nagyon híres a néptáncról és a festészetről is, csakúgy mint a szobrászatáról. A görögországi múzeumokban több 1000 fennmaradt képet, szobort és dísztárgyat csodálhat meg az ember. Görögország fővárosa Athén, amely egykor már az Olimpia helyszíne is volt. Görögország mesés hegyeivel, kristálytiszta tebgervizével és vendégszeretetével egy igazi turistaparadicsom.

Az idegenenforgalom jelentős szerepet játszik így tehát Görögország gazdaságában. Görögország egyik déli félszigete a Peloponnészosz a változatos tájairól és sokrétéú látványosságairól híres. Korinthosz és Műkéné ókori romjai ezen görög sziget Észak-keleti sarkában helyezkednek el és igen látogatottak is. Görögország déli-félszigete változatos tájakban és sokszínû látványosságokban gazdag. Észak-keleti csücskébe zsúfolodnak Epidaurusz, Korinthosz és Mükéné ókori romjai, mindhárom könnyen elérhetõ Nafplióból. A Targetosz-hegy lankáira kúszik Mystras kísérteties, tágas bizánci városa. Kanyargó ösvényei és lépcsõi elhagyatott palotákhoz és freskókkal díszített templomokhoz vezetnek.

Ha tovább haladunk dél felé, felfedezhetjük Mani-t, a kopár hegyek és puszta tájak földjét, melyet csak szigorú és tiszteletet parancsoló kõtornyok törnek meg. Bár legtöbbjük elhagyatott, õrszemként vigyázzák a területet. Érdemes még felkeresni az õsi Olimpiát, Monemvasia gyönyörû középkori városát és kipróbálni a hátborzongató Diakofto-Kalavryta fogaskerekû kisvasutat, amint keresztül hullámvasutazik a mély Vouradkos Szurdokon. Görögország tehát rendkívül gazdag a szigetvilágában és így a Dodecanesz-szigetek és a Jón-szigetek is szintén a görög szigetvlág részét teszik ki.

A lényegre térve Görögország legkedveltebb turistahelye és egyben az idelátogató turisták 25% nak elszállásolója Kréta szigete. Kréta görögország fő turistaközpontja és egyben Görögország legnagyobb szigete is. A görögök nagyon büszkék erre a mesésnek mondható szigetre, hiszen az idegenforgalomnak a legjava részét itt bonyolítják le. A hatalmas sziget a kristálytiszta tengervizéről, homokos és sziklás tengerpartjairól, szállodáiról és pompás hegyeiről olyan kedvelt. Kréta tehát Görögország egyik legnagyobb szigete és egyben a Földközi-tenger 5. legagyobb szigete is.

A sziget 8300 négyzetkilométer kiterjedésű. A sziget lakossága elég magas, fél millióan élnek itt. Görögország ezen szigetének a két legmagasabb helye a Dikti és a Psiloritis. Krét látogatóit elkápráztaják a mesés ültetvények, narancsvidékek és oázisok. Kréta növény és élővilága mindezek mellett rendkívül sokrátű. Arra a kérdésre, hogy Görögország legnagyobb szigete Kréte továbbá miért is ennyire közkedvelt turistaparadicsom, azt az éghajlatának is köszönheti, hiszen itt a száraz forró nyár 6-7 hónapig is eltart, mag a tél enyhe és nem hideg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése